تغذیه مناسب برای مبتلایان به ایدز

تغذیه مناسب برای مبتلایان به ایدز
2 مرداد 1398 10 دقیقه
اشتراک گذاری:

نکات تغذیه ای مهم برای مبتلایان به اچ آی وی

معمولاً توصیه های تغذیه ای فراوانی برای بیماران اچ آی وی مثبت (HIV+) که علائم بالینی بیماری در آن ها نمایان شده، وجود دارد اما به طورکلی، رعایت چند نکته عمومی برای این بیماران ضروری است:
بهتر است این افراد در طول روز کالری کافی دریافت کنند تا بدنشان با ضعف و کمبود انرژی مواجه نشود. پیروی از رژیم های غذایی خاصی که بدن را با کاهش کالری مواجه می کنند برای این افراد توصیه نمی شود.
کالری مورد نیاز بیماران مبتلا به ایدز
- مصرف روزانه 17 کیلوکالری به ازای هر 450 گرم از وزن بدن، اگر وزن بیمار  در شرایط ایده آل باشد.
- مصرف روزانه 20 کیلوکالری به ازای هر 450 گرم از وزن بدن، اگر بیمار با مشکلات عفونی درگیر باشد.
-  مصرف روزانه 25 کیلوکالری به ازای هر 450 گرم از وزن بدن، اگر بیمار در حال کاهش وزن باشد.
دریافت آنتی اکسیدان های کافی برای این افراد اهمیت بالایی دارد. ازاین رو، میوه و سبزی فراوان باید در برنامه غذایی آن ها گنجانده شود. البته به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن و امکان وجود آلودگی در میوه ها و سبزی ها، بهتر است این بیماران انواع میوه یا سبزی را به صورت پوست کنده و کمی بخارپز شده مصرف کنند.
مصرف گوشت های نیمه خام یا تخم مرغ عسلی برای این افراد ممنوع است و انواع غذا باید به صورت کاملاً پخته در رژیم غذایی شان قرار بگیرد تا احتمال انتقال آلودگی از منابع حیوانی به بدن این افراد وجود نداشته باشد.
به گزارش ایسنا به نقل از نیوز مدیکال، خطری که می تواند مصرف این مواد خوراکی در بدن ایجاد کند به منشا یا مقصد غذا و چگونگی فرآوری، نگهداری و آماده سازی ماده غذایی مربوط می شود.
سازمان غذا و داروی آمریکا و دپارتمان کشاورزی این کشور به افراد مبتلا به ایدز یا افرادی که مسئول تهیه غذا برای این بیماران هستند رعایت موارد زیر را توصیه می کند:
- شست وشوی مناسب دست ها و ظروف تهیه غذا: باکتری ها می توانند در تمام فضای آشپزخانه منتشر شوند و به دست ها، سطوح مخصوص برش غذا و وسایل آشپزخانه و مواد خوراکی نفوذ کنند.
- جداسازی مواد غذایی از یکدیگر: گوشت خام باید از دیگر مواد خوراکی جدا شود. ترکیبات مسمومیت زا می توانند به راحتی از برخی مواد غذایی آلوده به غذاهای دیگر منتقل شوند. بنابراین تفکیک غذاها از یکدیگر برای حفظ سلامت آنها ضروری است.
- پخت غذا در درجه مناسب: مواد خوراکی زمانی در سلامت کامل طبخ می شوند که دمای داخلی آن به حد کافی افزایش یابد که باکتری های مضر و عوامل بیماری زا را از بین ببرد.
- فریز کردن مناسب ماده خوراکی: فریز کردن مواد غذایی در سرمای بالا، رشد باکتری های مضر را متوقف می سازد.


  مکمل های مورد نیاز بیماران مبتلا به ایدز

بحث استفاده از مکمل  در بیماران اچ آی وی مثبت به دلیل نقص ایمنی بدن آن ها ضروری است ولی وابسته به نظر پزشک معالج و متخصص تغذیه شان است؛ یعنی با توجه به شدت بیماری و شیوه زندگی بیمار، پزشک باید تشخیص بدهد بیمار مبتلا به ایدز به چه مکملی و به چه میزان با توجه به مراحل بیماری نیاز دارد؛ بنابراین، بیماران اچ آی وی مثبت نباید به صورت خودسرانه اقدام به مصرف مکمل های غذایی کنند.
بیماران مبتلا به HIV یا ایدز به ویتامین ها و موادمعدنی بیشتری برای ترمیم و بازسازی سلول های آسیب دیده بدن خود نیاز دارند. این بیماران هم می توانند ویتامین های خاص و مورد نیاز بدن شان را از مواد غذایی مختلف تامین کنند و هم می توانند آنها را به صورت مکمل های غذایی و با نظر پزشک معالج شان در طول روز به مصرف برسانند. مهم ترین مکمل های مورد نیاز بیماران مبتلا به ایدز برای تقویت سیستم ایمنی بدن شامل موارد زیر می باشد:

- ویتامین E که منابع غذایی آن شامل سبزی های برگ سبز تیره، بادام زمینی و روغن های گیاهی است.
- ویتامین A  و بتاکاروتن که منابع غذایی شان شامل سبزی های برگ سبز تیره، سبزی ها، صیفی ها و میوه های زرد، نارنجی یا قرمز، جگر و تخم مرغ است.
- زینک  یا روی که منابع غذایی آن شامل گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی، انواع لوبیا، بادام زمینی، شیر و سایر محصولات لبنی است.
- ویتامین های گروه B که منابع غذایی آن شامل گوشت قرمز، ماهی، مرغ، غلات، دانه ها، لوبیا سفید، آووکادو، بروکلی و سبزی های برگ سبز تیره است.
- ویتامین C که منابع غذایی آن شامل انواع مرکبات، فلفل دلمه ای و پیاز خام است.
- سلنیوم که منابع غذایی آن شامل غلات سبوس دار، دانه ها، گوشت ماکیان، ماهی، تخم مرغ و کره بادام زمینی است.

گردآوری: دکتر روزا ابوالقاسم